Toborzási módszerek, bevált technikák. Melyik az ideális, ha szellemi munkaerőre van szükség?

Toborzási módszerek, bevált technikák. Melyik az ideális, ha szellemi munkaerőre van szükség?

Vissza
Toborzási módszerek, bevált technikák. Melyik az ideális, ha szellemi munkaerőre van szükség?

Toborzási módszerek, bevált technikák. Melyik az ideális, ha szellemi munkaerőre van szükség?

2024.07.17.

A toborzás olyan, mint a kincsvadászat: először is tudnod kell, hol keresd, és ha ez megvan, akkor kitartóan kutatnod kell, míg az értékes kincset meg nem találod. Különösen igaz ez a hasonlat, ha szellemi munkaerőről van szó. 

A fehérgalléros munkavállalóra jellemző, hogy ma már nem lehet pusztán egy álláshirdetéssel bevonzani a céghez. Ahogy a világ és az üzleti élet folyamatosan változik, a toborzási technikák is állandóan fejlődnek, ráadásul szektoronként eltérőek is lehetnek. Az új kihívásokhoz új megoldások szükségesek. Az ideális szellemi foglalkozású munkatársat megtalálni nem is olyan könnyű feladat. Miért?

Lényeges szempontok a szellemi munkaerő toborzása során

  • Szellemi munkaerőnél fontos szerepet játszik az oktatási háttér, a szakmai képesítés, a nyelvtudás és a megszerzett gyakorlat.
  • A fehérgalléros munkavállaló toborzási folyamata sokszor bonyolultabb, részletesebb folyamatokat igényel, időigényesebb átvilágítással jár.
  • Gyakran nagyobb verseny van a tehetségekért, különösen a magasabb pozícióban lévő szakértők és menedzserek esetében.
  • Az igények és az elvárások összehangolása gyakran több tárgyalás eredménye, mindkét fél részéről nagyobb rugalmasságra és nyitottságra van szükség.

5 nyerő toborzási eszköz szellemi foglalkozás esetén

Könnyű belátni, hogy az ideális szakember megtalálásához speciális, akár egyedi toborzási eszközökre van szükség. Az alábbiakban nézzünk meg öt olyan módszert, amelyeket a WHC szakértői vetnek be a fehérgalléros munkavállaló gyors és hatékony felvétele érdekében.

  • E2E recruitment – Teljes körű toborzás A-tól Z-ig
    Az "End-to-End" toborzás egy olyan átfogó folyamatot takar, amely a munkaerő-felvétel minden lépését magában foglalja. A kezdeti igények felmérésétől egészen az új munkavállaló felvételéig.

  • Direkt keresés – Célzott tehetségek nyomában
    A direkt keresés olyan célzott módszer, ahol a képzett toborzó szakemberek közvetlenül megkeresik a potenciális jelöltet. Általában ez a személy nem aktív álláskereső, kifejezetten az adott pozíció miatt keresik meg azzal a szándékkal, hogy váltásra bírják. Ez a módszer különösen hasznos akkor, ha speciális szaktudással rendelkező, vagy magas beosztású pozícióra keresnek munkaerőt.

  • Fejvadászat – Felkutatjuk a legjobb csapattagot
    A fejvadászat egy specializált toborzási technika. A WHC szakemberei célzottan kutatják fel, majd kontaktálják a legtehetségesebb jelölteket. Gyakran olyanok is szóba kerülnek, akik jelenleg alkalmazottak valahol, de nyitottak egy új lehetőségre. A fejvadászat általában olyan bizalmi pozíciók betöltésére ideális eszköz, ahol nem történik nyilvános álláshirdetés, például magas szintű, vezetői pozíciók esetén.

  • CV Screening - Gyors szűrés, precíz kiválasztás
    A CV Screening a jelentkezők önéletrajzainak alapos átvizsgálását jelenti annak érdekében, hogy a WHC kiszűrje azokat a jelölteket, akik a leginkább megfelelnek a meghirdetett pozíció követelményeinek. Ez a folyamat magában foglalja az önéletrajzok gyors áttekintését, valamint a releváns tapasztalatok és képességek beazonosítását.

  • Long listek - A legjobb jelöltek rövid idő alatt
    A WHC szakemberei gyakran alkalmazzák ezt az eszközt a toborzási folyamat korai szakaszában. Ennek során egy hosszabb listát készítenek a potenciális jelöltekről, akik mind megfelelhetnek az adott pozíció követelményeinek. Ezt a listát általában később egy rövidebb, szűkített listára redukálják, melynek során a legalkalmasabb jelöltek kerülnek kiválasztásra.

A fenti eszközök jól rávilágítanak arra, hogy a szellemi munkaerő toborzására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, bármilyen szektorról is legyen szó. A WHC szakemberei több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött kreatívan, egyedi módon és eredményesen találják meg azt az ideális jelöltet, akire a cégnek éppen szüksége van.

A Te cégedben is aktuális a szellemi munkaerő toborzás? Tedd próbára a WHC szakértelmét!

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024