MGYOSZ: A csökkenő infláció miatt idén várhatóan enyhül a béremelési nyomás a munkáltatókon

MGYOSZ: A csökkenő infláció miatt idén várhatóan enyhül a béremelési nyomás a munkáltatókon

Vissza
MGYOSZ: A csökkenő infláció miatt idén várhatóan enyhül a béremelési nyomás a munkáltatókon

MGYOSZ: A csökkenő infláció miatt idén várhatóan enyhül a béremelési nyomás a munkáltatókon

2024.02.06.

A helyi és regionális munkaerőpiaci trendeket és kihívásokat járták körbe a térség legfontosabb gazdasági szereplői Székesfehérváron, a WHC Csoport főtámogatásával megrendezett HR Fest szakmai rendezvényen. A konferenciát Cser-Palkovics András, a vármegyeszékhely polgármestere nyitotta meg, aki a régió gazdasági fejlettsége kapcsán többek között a rendkívül alacsony munkanélküliségre, és az ezzel járó munkaerőhiányos állapotra hívta fel a figyelmet. Míg Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke arra világított rá, hogy az infláció drasztikus csökkenése miatt idén már várhatóan enyhülni fog a munkáltatókra ható béremelési nyomás, viszont a minimálbért egy EU-s szabályozás miatt is legalább 10%-kal, vagy a feletti mértékben kell majd emelni, ami feszültségekhez is vezethet a munkaerőpiacon.

Székesfehérvár és a tágabb régió gazdasága az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül, aminek köszönhetően rengeteg beruházás érkezett a térségbe, több tízezer új munkahelyet teremtve. Ennek köszönhetően a rendszerváltást követő gazdasági nehézségeket és jelentős munkanélküliséget követően a térség mára Magyarország egyik, gazdaságilag legfejlettebb régiójává vált, mely számos jelentős multinacionális és hazai tulajdonú vállalatnak ad otthont.

 „A rendszerváltást követően, a szocialista ipar összeomlásával mintegy 20 ezer álláshely szűnt meg Székesfehérváron. Ehhez képest az elmúlt évtized rohamtempójú gazdasági fejlődésének köszönhetően mára a munkanélküliségi ráta mindössze 2%-ra, gyakorlatilag nullára csökkent. A technikailag teljes foglalkoztatás következményeként mára a régió, és egyébként az egész ország, legégetőbb munkaerőpiaci kihívása nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány lett” – hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a rendezvényen.

A városvezető ezt követően kifejtette, hogy a munkaerőhiányra komplex kihívásként tekintenek, ami jelentős mértékben határozza meg a város- és régiófejlesztéssel kapcsolatos irányokat is. Hiszen ahhoz, hogy a térség vonzó legyen a magasan képzett, jó minőségű munkaerő számára, nem csak kiváló munkaadókra, munkahelyekre van szükség, hanem egy olyan életminőségre, szolgáltatási palettára, amivel Székesfehérvár európai viszonylatban is versenyképes tud lenni a magyar munkavállalók számára. A polgármester szerint ebben a szellemben az elmúlt tíz évben rengeteg fejlesztés valósult meg többek között a közszolgáltatások, kultúra, sport, vendéglátás és ingatlan kínálat terén is, melyek mind fontos szerepet játszanak a térség munkaerő vonzó és – megtartó képességében is.

 

Jelentősen emelkedhet a minimálbér a jövőben is

A WHC Csoport támogatásával megvalósuló, székesfehérvári HR Fest egyik kiemelt kerekasztal-beszélgetésében Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke is részt vett. A szakember a béremelésre, juttatásokra és versenyképességre fókuszáló beszélgetés során kifejtette, hogy a jövőben várhatóan feszültséget fog okozni a munkaerőpiacon az, hogy egy EU-s rendelkezés miatt a minimálbért a medián kereset 60%-ra kell emelni, hiszen ez olyan ütemű, kétszámjegyű százalékos emelkedést vetít előre, amit a magasabb bérkategóriában dolgozó munkavállalók bérfejlesztése nem fog tudni lekövetni.

A panelbeszélgetés során Klesitz Eszter, a Valeo Automotive Hungary Kft. site HR managere arra hívta fel a figyelmet, hogy a juttatások terén nagyon kreatívnak kell lennie a munkáltatóknak, mert ezeknek nemcsak a munkavállalók jólétét (well-being) kell elősegítenie, hanem a fluktuáció csökkentésében is szerepet kell játszania. A szakember rávilágított, hogy ez különösen a fiatal generációk esetében kihívás, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy a 30 év alatti munkavállalók 80%-a egy éven belül munkahelyet vált.

 

Hatalmas munkaerőtartalékot jelent a szövetkezeti foglalkoztatás 

A munkaerőhiány nemcsak Fejér megyében és azon belül Székesfehérváron, hanem országos szinten is az egyik legjelentősebb gazdasági kihívás jelenleg, mely már a növekedés gátjává is válhat. Éppen ezért a munkáltatóknak és az őket kiszolgáló munkaerő kölcsönző, - és közvetítő HR szolgáltatóknak is folyamatosan új megoldásokat kell találnia a munkaerőigény kielégítésére. Ennek egyik kiváló formája a szövetkezeti foglalkoztatás, mely a munkáltatók számára könnyített feltételekkel biztosítja, hogy diákokat, kisgyermekes szülőket vagy nyugdíjasokat rugalmasan foglalkoztassanak. 

A téma kapcsán Nerhaft Marianna, a WHC Csoport szövetkezeti-szolgáltatás területi vezetője elmondta, hogy jelenleg hazánkban közel 2 millió nyugdíjas korú, 260 ezer kisgyermekes és 431 ezer 16 év feletti diák, illetve hallgató él, akik hatalmas, potenciális munkaerőtartalékot jelentenek a vállalkozásoknak.

 

Kiemelt feladat a munkaerő megtartása

A jelenlegi munkaerőhiányos környezetben a cégek számára nemcsak az új munkaerő toborzása, hanem a meglévő munkatársak megtartása is egyre nagyobb kihívássá és feladattá válik. „A megtartás nagyon nagy fókuszt kap az idei évben. Nagyon fontos a megfelelő vállalati kultúra és légkör megteremtése, ami egy hosszútávú, proaktív folyamat, stratégiai elköteleződés a munkáltató részéről. A munkavállalók elismerésére számos eszköz rendelkezésre áll a munkáltatók kezében, azonban a legfontosabb és mindennek az alapja az, hogy a cégek emberként bánjanak a munkavállalókkal” – hangsúlyozta a téma kapcsán Horváth Ágnes, a WHC Csoport szellemi munkaerő közvetítés és kölcsönzés üzletágának vezetője.

 

***

A WHC Csoportról

A WHC 1990-ben alakult és azóta Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő HR szolgáltatásokra specializálódott vállalkozása. Tevékenységeit folyamatosan bővítve, valamint a Heads Adriatic cégcsoport akvizíciójának köszönhetően mostanra a WHC immár 10 országban van jelen. Összesen 12 magyar telephelyű, valamint 23 határon túli irodát működtet, ahol olyan teljeskörű HR szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, mint munkaerő-közvetítés, munkaerő-kölcsönzés, valamint diák-, nyugdíjas- és kismama-szövetkezeti foglalkoztatás, HR outsourcing és bérszámfejtés szolgáltatás. Több mint 1 000+ ügyféllel és 1 200+ elérhető, betölthető állással rendelkezik, a magas színvonalú szolgáltatásokat 600 fő belsős munkaerő-állománnyal látják el, mindösszesen pedig 9 000 főt foglalkoztat. A WHC célkitűzése, hogy összekösse a munkaerőpiac szereplőit. Munkaerőt és magas színvonalú, innovatív HR szolgáltatásokat kínál vállalatoknak, hogy elérjék céljaikat. Gyors segítséget nyújt a munkavállalóknak, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb álláslehetőséget. A cég büszke rá, hogy 2018, 2019 és 2020 után negyedik alkalommal 2021-ben is elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahelyek díjat.

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024